Πληροφορίες για τη Μύγα
Οι μύγες ανήκουν στην οικογένεια Muscidae. Υπάρχουν είδη, που απομυζούν αίμα από τους ξενιστές και κάποια άλλα, που όχι. Το πιο γνωστό σε μας είδος είναι η οικιακή μύγα (Μusca domestica), το οποίο δεν είναι αιμομυζητικό είδος. Οι μύγες είναι τα πιο διαδεδομένα έντομα μέσα στις οικίες και η αντιμετώπισή τους θεωρείται επιβεβλημένη, λόγο του ότι είναι μηχανικός φορέας πολλών παθογόνων μικροοργανισμών. Σε αυτό βοηθά πολύ, η κατασκευή του σώματός της. Η προβοσκίδα της έχει πολλές μικρές τρίχες, όπως και τα πόδια της, όπου κολλούν και μεταφέρονται διάφορα παθογόνα. Επίσης όταν τρέφεται με μολυσμένα υλικά, το πεπτικό της σύστημα γεμίζει με μικροοργανισμούς οι οποίοι στη συνέχεια αποτίθενται στις τροφές του ανθρώπου, είτε με τα περιττώματα, είτε με τον εμετό που αφήνει στις τροφές. Θεωρείται ότι με αυτό το τρόπο μπορεί να γίνει φορέας περισσότερων από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και να προκαλέσει λοιμώξεις, όπως σαλμονελώσεις και τυφοειδή πυρετό. Ακόμη μπορεί να μεταδώσει τη χολέρα, τον άνθρακα, τη μικροβιακή δυσεντερία κ.α.
Στην Ελλάδα εκτός της οικιακής μύγας, συναντάμε και άλλα είδη όπως τις κρεατόμυγες (οικ. Sarcophagidae), τα μυγάκια των φρεατίων (οικ. Psychodidae), τα μυγάκια των φρούτων (Drosophila spp), τις χρυσόμυγες (οικ. Calliphoridae), τις μύγες των στάβλων (Stomoxys calcitrans) και τις μύγες του προσώπου (Musca autumnalis). Μιας όμως, που η οικιακή μύγα είναι ο πιο κοινός εισβολέας, παρακάτω θα εστιάσουμε σε αυτή.
Το ενήλικο έντομο έχει μήκος από 6-9 χιλιοστά και χρώμα γκριζωπό. Τοποθετεί τα αυγά της σε κάθε είδος οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Γεννά τα αυγά της σε ομάδες των 100-150 αυγών και μια μόνο μύγα στους δυο μήνες της ζωής της μπορεί να γεννήσει 600-1000 αυγά. Σε θερμοκρασία 25-35˚C η εκκόλαψη των αυγών γίνεται σε 8-12 ώρες. Οι νεαρές προνύμφες τρέφονται από τις οργανικές ουσίες και όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους νυμφώνονται και μετά από 3 ημέρες έως 5 εβδομάδες κάνει την εμφάνισή του το ενήλικο έντομο.
Οι μύγες είναι πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύκτα μένουν ακίνητες στις γωνιές του σπιτιού. Τρέφονται με ακαθαρσίες και με χυμούς φρούτων και προτιμούν θερμοκρασίες γύρω στους 28˚C. Κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων η μύγα επιβιώνει με τη μορφή της νύμφης – προνύμφης. Ελκύεται από οσμές και πετάει σε ύψος συνήθως 1,5 με 2 μέτρα. Μπορεί να ταξιδεύει αρκετά χιλιόμετρα, αλλά συνήθως δεν απομακρύνεται από τις εστίες αναπαραγωγής της.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Για τη σωστή καταπολέμηση του εντόμου, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται να γίνεται συνδυασμός μεθόδων, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε όμως μέτρα και αν λάβουμε, το πρόβλημα θα παραμείνει, αν δεν λάβουμε σχολαστικά μέτρα καθαριότητας.
Έτσι λοιπόν οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω:
- Υπολειμματικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα σκευάσματα των επιφανειών που αναπαύονται και αναζητούν τη τροφή τους οι μύγες, αλλά και των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών.
- Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με λυχνία υπεριώδους ακτινοβολίας και με κολλώδη επιφάνεια. Το φως της λάμπας προσελκύει τα έντομα, τα οποία, στη συνέχεια κολλούν σε μια κολλώδη επιφάνεια. Είναι αθόρυβες κατά τη λειτουργιά τους και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας που απαιτούνται κατά την εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων (HACCP). Ενδείκνυται για χώρους, όπου η χρήση εντομοκτόνων δεν είναι επιτρεπτή ή επιθυμητή.
- Παγίδες μύγας: χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μεσαίας έως υψηλής προσβολής. Τοποθετούνται σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από το σημείο που θέλουμε να προστατέψουμε. Στο εσωτερικό της παγίδας δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για τα θηλυκά έντομα, όπου αυτά εισέρχονται και στη συνέχεια, δεν μπορούν να εξέλθουν. Πρέπει να τοποθετούνται στο ύψος των ματιών και σε σημείο, που θα τις βλέπει ο ήλιος.
- Χρήση δολώματος: ετοιμόχρηστα εντομοκτόνα σκευάσματα ή σκευάσματα σε μορφή σκόνης, που διαλύονται σε νερό, εφαρμόζονται σε επιφάνειες. Η μέθοδος αυτή, δεν ενδείκνυται για εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και χώρους παρασκευής τροφίμων, διότι υπάρχει κίνδυνος τα νεκρά έντομα μετά τη πτώση τους να μολύνουν τρόφιμα και προϊόντα, που προορίζονται για κατανάλωση.
Χρήση σπρέι και υποκαπνισμοί: γίνεται απευθείας έκθεση του εντομοκτόνου στον αέρα. Ενδείκνυται για μικρούς χώρους, όταν θέλουμε να πετύχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα στη καταπολέμηση της μύγας.