Τερμίτες
Λατινικό όνομα:Isoptera
Μέγεθος:3-22 χιλ

Πληροφορίες για τους Τερμίτες

Οι τερμίτες είναι μικρά έως μετρίου μεγέθους έντομα, μήκους από 3 έως 22 χιλιοστά με μαλακό σώμα, κεφάλι καλά ανεπτυγμένο και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημίες, σε κάθε είδους ξύλινες κατασκευές. Ανήκουν στη τάξη Isoptera, που περιλαμβάνει περίπου 2.000 είδη. Είναι έντομα κοινόβια, πολυμορφικά, ζουν σε πολυπληθείς κοινωνίες και κατασκευάζουν τις αποικίες τους είτε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, είτε πάνω από αυτό.

Κάνουν την εμφάνισή τους  την άνοιξη  ή το φθινόπωρο σαν φτερωτά μυρμήγκια, που διαφέρουν όμως μορφολογικά από αυτά. Είναι τερμίτες σε σμηνουργία, δηλαδή σε διαδικασία δημιουργίας νέας φωλιάς.

Μορφολογική Διαφορά τερμιτών – μυρμηγκιών

Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο, που έχουν τα μυρμήγκια, που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους. Οι τερμίτες έχουν ίσες πτέρυγες σε μήκος, ενώ στο μυρμήγκι οι μπροστινές είναι μεγαλύτερες σε μήκος από τις πίσω.

Σε μια κοινωνία τερμιτών συναντάμε διάφορες κατηγορίες ατόμων, όσον αφορά τη μορφή τους και το έργο το οποίο επιτελούν. Έτσι έχουμε:

Βασιλιά: ο οποίος γονιμοποιεί τη βασίλισσα. Στα πιο πολλά είδη, υπάρχει μόνο ένας βασιλιάς ανά κοινωνία. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα προέρχονται από τα φτερωτά αναπαραγωγικά άτομα μετά που θα ρίξουν τα φτερά τους.

Βασίλισσα: μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια και γεννά χιλιάδες αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής της.  Σε κάθε κοινωνία υπάρχει μια μόνο βασίλισσα και το μέγεθός της είναι μεγάλο, λόγω του ότι η κοιλία της περιέχει μερικές χιλιάδες αυγά.

Εργάτες: είναι άτομα στείρα και τυφλά, χρώματος ανοικτού καφέ τα οποία όμως αναπτύσσονται χωρίς μεταμορφώσεις. Ο ρόλος τους είναι να δημιουργούν στοές και να φροντίζουν για τη διατροφή των προνυμφών.

Οπλίτες: έχουν χαρακτηριστικά μεγάλη κεφάλι και δυνατές μεγάλου μεγέθους άνω γνάθους. Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την κοινωνία από φυσικούς εχθρούς.

Νύμφες: μετά από το στάδιο του αυγού, έχουμε το στάδιο της νύμφης, οι οποίες τρέφονται από τους εργάτες. Μετά το τέλος της ανάπτυξής τους μεταμορφώνονται σε εργάτες, σε δευτερεύοντα αναπαραγωγικά, τριτεύοντα αναπαραγωγικά ή φτερωτά αναπαραγωγικά άτομα.

Οι τερμίτες διακρίνονται σε:

  • Τερμίτες υγρού ξύλου: ζουν σε ξύλο υψηλής περιεκτικότητας σε υγρασία. Κάνουν μικρότερους πληθυσμούς από τους υπόγειους τερμίτες και δεν κατασκευάζουν αγωγούς.
  • Τερμίτες ξυρού ξύλου: ζουν σε υγειές ξύλο χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία. Δεν είναι απαραίτητη η επαφή τους με το χώμα για να ζήσουν. Στο προσβεβλημένο ξύλο σχηματίζουν θαλάμους και γίνονται αντιληπτοί από τα περιττώματα, που απορρίπτουν εκτός του ξύλου, μέσω οπών που σχηματίζουν.
  • Υπόγειοι τερμίτες: προκαλούν τις μεγαλύτερες ζημίες, ζουν μέσα στο έδαφος και φτιάχνουν στοές μέχρις ότου προσεγγίσουν το ξύλο. Οι στοές αυτές είναι δυνατόν να διαπεράσουν και οικοδομικά υλικά χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα ανοίγματα. Η βασίλισσα και τα αυγά τους βρίσκονται πάντα βαθιά μέσα στο έδαφος.

 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Για τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων γίνεται έγχυση εντομοκτόνου σκευάσματος μέσω οπών,  που ανοίγονται στο έδαφος ή στο ξύλο και κυρίως περιμετρικά, εξωτερικά του κτηρίου. Έτσι λόγω του φαινομένου της  τροφάλλαξης, η επίδραση του φαρμάκου περνά σταδιακά σε όλα τα άτομα της αποικίας με αποτέλεσμα την εξόντωσή τους.